26 marca 2015 – Ogólnopolski finał XIX Olimpiady Wiedzy…

Ogólnopolski finał XIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Karolina Kaproń uczennica klasy III i zdobyła tytuł finalistki.


Relacja Karoliny:

W dniach 19-21 marca 2015 roku reprezentowałam naszą szkołę na etapie centralnym Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Przygotowywałam się pod kierunkiem Pani Profesor Barbary Zielińskiej. Finał odbył się w Zespole szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Do tego etapu Komitet Główny zakwalifikował 61 osób z całej Polski. Tematyką wiodącą XIX edycji olimpiady było „Bezpieczeństwo żywności i żywienia”. Eliminacje centralne składały się z dwuetapowej części pisemnej oraz części ustnej. Pierwszy etap części pisemnej polegał na rozwiązaniu testu, który zawierał 30% zadań z tematyki wiodącej i 70% zadań z wiedzy o żywności i żywieniu. Do drugiego etapu części pisemnej zakwalifikowało się 30 osób, które zdobyły największą liczbę punktów z testu. Naszym zadaniem było napisanie opracowania na jeden z trzech podanych tematów. Temat, który wybrałam to „Epidemiologiczne spojrzenie na żywność i żywienie”. Ostatecznie zajęłam 19 miejsce i uzyskałam tytuł finalistki. Oprócz części konkursowej  finałowi towarzyszył bogaty program turystyczno-kulturalny. Drugiego dnia mojego pobytu w Szczecinie odbyliśmy wycieczkę śladami znanych szczecinian oraz mieliśmy okazję zwiedzić nową Filharmonię. Zarówno samo miasto, jak i jego historia wywarły na mnie wielkie wrażenie. Dodatkową atrakcją były warsztaty kulinarne, flambirowanie potraw i pokaz baristyczny. Udział w tej olimpiadzie był dla mnie ciekawym doświadczeniem. W dużym stopniu poszerzyłam swoją wiedzę o żywieniu i żywności oraz nawiązałam nowe znajomości. Dodatkowo dowiedziałam się wielu przydatnych rzeczy dotyczących technologii gastronomii, które można wykorzystać w praktyce.