28 marca 2017 – Wiktoria Hamouda – laureatką Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności

W dniach 23 – 25 marca 2017 roku w Szczecinie odbył się finał XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w którym uczennica klasy III i naszego liceum – Wiktoria Hamouda uzyskała tytuł laureata, pokonując wielu uczestników z najlepszych szkół w Polsce.

Jest to bardzo duży sukces i efekt ogromnej pracy związanej z poszerzaniem wiedzy biologicznej, jak również uzupełnianiem wiedzy z zakresu żywienia i gastronomii. Wiktoria w nagrodę otrzymała czytnik e-booków, dysk zewnętrzny, książki i tak,  jak wszyscy laureaci, indeksy na wiele wyższych uczelni oraz 100% z biologii podczas rekrutacji na Wydział Lekarski Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie i Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, niezależnie od wyniku egzaminu maturalnego z tego przedmiotu.

Olimpiada składała się z trzech etapów: szkolnego, okręgowego i centralnego. W finale uczniowie mieli do rozwiązania test, a następnie wykonywali projekt kulinarny w formie zadania związanego z produkcją gastronomiczną, planowaniem i oceną żywienia oraz obsługą konsumenta – 15 najlepszych uczniów uzyskało tytuł laureata.

Zwycięzca olimpiady został wyłoniony na podstawie sumy wyników wszystkich trzech części etapu centralnego.

Patronat nad olimpiadą objęło Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Podczas uroczystego zakończenia olimpiady, w której uczestniczył między innymi Wiceminister Edukacji Narodowej podkreślono, że uczniowie naszego liceum od wielu lat odnoszą znaczące sukcesy w tej olimpiadzie.

Wiktoria przygotowywała się do olimpiady pod kierunkiem p. Bożeny Oleszek.

Gratulujemy!